Zaparcie nazywamy stan organizmu w którym występują trudności z wypróżnieniem lub wypróżnienie jest zatrzymane na 3-5 dni.
Zaparciom zwykle towarzyszy jeden lub więcej następujących objawów:
1) Nadmierne napięcie podczas wypróżniania.
2) Niezdolność do wypróżnienia
3) Uczucie niepełnego wypróżnienia.
4) Uczucie zablokowania odbytu.
5) Suchość i twardość stolca.
Ajurweda mówi, że zdrowy ruch jelit jest podstawą zdrowego życia. Codzienne oczyszczanie jelita sprawia, że czujemy się lekko, świeżo oraz zapobiega gromadzeniu się toksyn w ciele.
Podejście ajurwedyjskie:
Jelito grube jest miejscem Vata i jeżeli jest w równowadze ruch perystaltyczny jest regularny a wypróżnienia są łatwe i pełne. Według Ajurwedy, zaparcia występują, gdy nadmiar zimnych i suchych właściwości Vata zakłóca pracę jelita i hamuje jej prawidłowe funkcjonowanie. Zaparcie jest zaburzeniem które nasila się przez stres, podróż, odwodnienie, wystawienie na działanie zimnego wiatru, wyczerpanie, a także przez suche i zimne potrawy.
Środkiem zaradczym jest dostarczenie do organizmu ciepłego, tłustego pożywienia, odpowiedniego nawodnienia, aby zrównoważyć nadmiar Vata. Wierzymy w mit, że pokarmy bogate w błonnik (wraz z dużą ilością płynów i ćwiczeń) złagodzą ten stan, ale w rzeczywistości sposób ten nie jest dla każdego. Ponieważ surowe warzywa są zimne, co wytrąca z równowagi Vate, nie są rekomendowane osobom z konsytucją Vata.
Zmiana diety podczas zaparć:
- Pij codziennie 1-2 lity ciepłej wody. Gorące płyny są najlepsze, ponieważ równoważą zimną właściwość Vaty. Polecane są również zupy oraz herbaty ziołowe.
- Zwiększ ilość olejów organicznych w diecie. Wysokiej jakości oleje pomagają w nawilżaniu tkanek, dzięki czemu odpowiednia ilość tłuszczu pozostaje w kale. Najlepsze są : olej sezamowy, ghee oraz oliwa z oliwek.
- Jedz dużo soczystych owoców. Owoce są nawilżające, słodkie, włókniste i łagodzące Vatę. Należą do nich dojrzałe banany, obrane jabłka, namoczone rodzynki, namoczone suszone śliwki i brzoskwinie.
- Pij soki owocowe. Soki z ananasa i suszonych śliwek są szczególnie skuteczne w usuwaniu nadmiaru Vata z jelita grubego. Soki powinny być lekko podgrzane i rozcieńczone z wodą.
Dodatkowe wskazówki:
- Przed snem wypij filiżankę gotowanego mleka z 1-2 łyżeczkami masła Ghee.
- Przez 2-3 minuty gotuj 1 łyżkę stołową siemienia lnianego w szklance wody. Ostudź i wypij nasiona wraz z wywarem. Powinno się zachować co najmniej godzinę odstępu przed ostatnim posiłkiem.
- Babkę jajowatą namoczyć w ciepłej wodzie lub ciepłym mleku. Poczekaj aż nasiona namiękną i wypij ziarna wraz z wodą. Zadbaj o nawodnienie organizmu. Babka jajowata jest naturalnym źródłem zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika i służy jako skuteczny środek przeciwzapalny, a także substancja wypełniająca okrężnicę, wspomagająca wydalanie zdrowego i regularnego stolca.
Suplementy:
· Triphala – najlepsze ajurwedyjskie lekarstwo przeciw zaparciom. Triphala jest tonikiem i środkiem przeczyszczającym. Triphala to tradycyjna ajurwedyjska formuła, składająca się z trzech owoców, która równoważy trzy doshe i działa wspomagająno na oczyszczanie i detoksykację jelita grubego, krwi i wątroby.
· Haritaki – jest kolejnym suplementem, który można zastosować w przypadku poważnych zaparć. Powinien być jednak zażywany pod nadzorem lekarza.
Z twojej kuchni:
- Łyżeczka Jaggery z filiżanką ciepłej wody
- Żucie lukrecji wspomaga aktywność jelit.
- Łyżeczka prażonego kopru włoskiego przyjęta ze szklanką ciepłej wody przed snem działa jako łagodny środek przeczyszczający.
Dla noworodka
- Można stosować jedną kroplę oleju rycynowego, wprowadzając ją do odbytu.
- Dodaj jedną kroplę oleju rycynowego do mleka.
Pozycje Jogi
1. Vajraasana
2. Pawanmukta asana
Autor : dr Radha Jindal