Zaparcie nazywamy stan organizmu w którym występują trudności z wypróżnieniem lub
 wypróżnienie jest zatrzymane na 3-5 dni.

Zaparciom zwykle towarzyszy jeden lub więcej następujących objawów:

1)      Nadmierne napięcie podczas wypróżniania.

2)      Niezdolność do wypróżnienia

3)      Uczucie niepełnego wypróżnienia.

4)      Uczucie zablokowania odbytu.

5)      Suchość i twardość stolca.

Ajurweda mówi, że zdrowy ruch jelit jest podstawą zdrowego życia. Codzienne oczyszczanie jelita sprawia, że czujemy się lekko, świeżo oraz zapobiega gromadzeniu się toksyn w ciele.

Podejście ajurwedyjskie:

Jelito grube jest miejscem Vata i jeżeli jest w równowadze ruch perystaltyczny jest regularny a wypróżnienia są łatwe i pełne. Według Ajurwedy, zaparcia występują, gdy nadmiar zimnych i suchych właściwości Vata zakłóca pracę jelita i hamuje jej prawidłowe funkcjonowanie. Zaparcie jest zaburzeniem które nasila się przez stres, podróż, odwodnienie, wystawienie na działanie zimnego wiatru, wyczerpanie, a także przez suche i zimne potrawy.

Środkiem zaradczym jest dostarczenie do organizmu ciepłego, tłustego pożywienia, odpowiedniego nawodnienia, aby  zrównoważyć nadmiar Vata. Wierzymy w mit, że pokarmy bogate w błonnik (wraz z dużą ilością płynów i ćwiczeń) złagodzą ten stan, ale w rzeczywistości sposób ten nie jest dla każdego. Ponieważ surowe warzywa są zimne, co wytrąca z równowagi Vate, nie są rekomendowane osobom z konsytucją Vata.  

Zmiana diety podczas zaparć:

  1. Pij codziennie 1-2 lity ciepłej wody. Gorące płyny są najlepsze, ponieważ równoważą zimną właściwość Vaty.  Polecane są również zupy oraz  herbaty ziołowe.
  2. Zwiększ ilość olejów organicznych w diecie. Wysokiej jakości oleje pomagają w nawilżaniu tkanek, dzięki czemu odpowiednia ilość tłuszczu pozostaje w kale. Najlepsze są : olej sezamowy, ghee oraz oliwa z oliwek.
  3. Jedz dużo soczystych owoców. Owoce są nawilżające, słodkie, włókniste i łagodzące Vatę. Należą do nich dojrzałe banany, obrane jabłka, namoczone rodzynki, namoczone suszone śliwki i brzoskwinie.
  4.     Pij soki owocowe. Soki z ananasa i suszonych śliwek są szczególnie skuteczne w usuwaniu nadmiaru Vata z jelita grubego. Soki powinny być lekko podgrzane i rozcieńczone z wodą.

 

Dodatkowe wskazówki:

  1. Przed snem wypij filiżankę gotowanego mleka z 1-2 łyżeczkami masła Ghee.
  2. Przez 2-3 minuty gotuj 1 łyżkę stołową siemienia lnianego w szklance wody. Ostudź i wypij nasiona wraz z wywarem. Powinno się zachować co najmniej godzinę odstępu przed ostatnim posiłkiem.
  3. Babkę jajowatą namoczyć w ciepłej wodzie lub ciepłym mleku. Poczekaj aż nasiona namiękną i wypij ziarna wraz z wodą. Zadbaj o nawodnienie organizmu. Babka jajowata jest naturalnym źródłem zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego błonnika i służy jako skuteczny środek przeciwzapalny, a także substancja wypełniająca okrężnicę, wspomagająca wydalanie zdrowego i regularnego stolca.

Suplementy:

 

·         Triphala – najlepsze ajurwedyjskie lekarstwo przeciw zaparciom. Triphala jest tonikiem i środkiem przeczyszczającym. Triphala to tradycyjna ajurwedyjska formuła, składająca się z trzech owoców, która równoważy trzy doshe i działa wspomagająno na oczyszczanie i detoksykację jelita grubego, krwi i wątroby.

·        Haritaki – jest kolejnym suplementem, który można zastosować w przypadku poważnych zaparć. Powinien być jednak zażywany pod nadzorem lekarza.

Z twojej kuchni:

  1. Łyżeczka Jaggery z filiżanką ciepłej wody
  2. Żucie lukrecji wspomaga aktywność jelit.
  3. Łyżeczka prażonego kopru włoskiego przyjęta ze szklanką ciepłej wody przed snem działa jako łagodny środek przeczyszczający.

Dla noworodka

  1. Można stosować jedną kroplę oleju rycynowego, wprowadzając ją do odbytu.
  2. Dodaj jedną kroplę oleju rycynowego do mleka.

Pozycje Jogi

1.      Vajraasana

2.      Pawanmukta asana

Autor : dr Radha Jindal

Podziel się tym postem z przyjaciółmi i polub naszą stronę:
20

Dodaj komentarz

Close Menu