Sezon na lody! 🍦
Dni stają się coraz dłuższe, jest gorąco, mamy coraz większe pragnienie aby schłodzić się lodowym deserem! ☀️
Niestety, dla wielu z nas jedzenie lodów może powodować nieprzyjemne konsekwencje np: gazy, wzdęcia i problemy trawienne.
Poniżej znajdziesz kilka strategii, dzięki którym lody będą bardziej przyjazne dla Twojego organizmu.
Generalnie uważa się, że żywność o słodkim smaku składa się głównie z żywiołów ziemi i wody.
To właśnie te żywioły odpowiadają za ciężkość potraw. Ajurweda zaleca, aby w każdym posiłku spożywać wszystkie sześć smaków (słodki, kwaśny, słony, gorzki, ostry i cierpki). Każdy z tych sześciu smaków zawiera dwa z pięciu żywiołów (ziemię, wodę, ogień, powietrze i przestrzeń).
Spożywanie zbyt dużej ilości jednego smaku może spowodować brak równowagi. Na przykład jedzenie zbyt dużej ilości słodkiego smaku zwiększy doshe Kapha. Podobnie jak słodki smak, Kapha również składa się z żywiołów ziemi i wody.
Spożywanie zbyt dużej ilości żywiołów ziemi i wody może prowadzić do następujących warunków:
✔️ Alergie
✔️ Nadmiar śluzu
✔️ Przybranie na wadze
✔️ Ociężałość
✔️Depresja
✔️ Brak motywacji
Dlatego równowaga jest kluczowa.
Ze względu na swoją zimną naturę lody zwiększą zarówno Vata, jak i Kapha. Dzieje się tak, ponieważ w obu doszach brakuje żywiołu ognia. Chociaż ten chłodny deser uspokoi ognistą Pittę, produkcja Ama, czyli toksyn, jest nieunikniona.
Lody, a właściwie jakikolwiek zimny pokarm przyczyniają się do produkcji toksyn, ponieważ hamują siłę ognia trawiennego.
Jeśli jednak masz zamiar jeść lody, oto kilka technik i środków, które sprawią, że będą one zdrowsze i lepiej strawione:
1. Spożywaj lody w porze Pitta, mniej więcej między 10:00 a 14:00. To jest czas, kiedy słońce jest najsilniejsze, podobnie jak nasze trawienie.
2. Weź mały kawałek korzenia imbiru i pokrój go w cienkie plasterki. Dodaj odrobinę soku z limonki i szczyptę soli. Spożywaj dwa lub trzy plasterki około 15 minut przed zjedzeniem loda, aby rozpalić ogień trawienny.
3. Wybierz smaki lodów, które zawierają odrobinę przypraw, takich jak imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, a nawet cayenne.
4. Kardamon: Kardamon jest uważany za antidotum na lody. Ze względu na swój lekko ostry i gorący charakter pomaga zrównoważyć zarówno zimne, jak i słodkie potrawy. Dodany do produktów mlecznych kardamon pomaga zmniejszyć wytwarzanie śluzu. Możesz nosić ze sobą małą torebkę i posypać nią lody.
Wypróbuj jedną lub wypróbuj wszystkie te sztuczki i zobacz, jak będzie następnym razem, gdy trafisz do ulubionej lodziarni.
Twój brzuch będzie Ci wdzięczny.
Smacznego!
🍦🍦