Gotowanie wg. Ajurwedy

Gotowanie wg. Ajurwedy to  trzydniowy program w czasie którego poznasz zasady teoretyczne i praktyczne kuchni Ajurwedyjskiej. Kuchni dla zdrowia, dobrego nastroju, klarownego umysłu, wspaniałego trawienia, dobrego humoru!

Kurs gotownia wg Ajurwedy to trzy dni wspólnego odkrywania kulinarnego dziedzictwa sięgającego aż 5000 lat wstecz! Razem będziemy gotować, piec, eksplorować aromatyczne przyprawy i zgłębiać tajniki ajurwedyjskich receptur.

Ajurweda dostarcza konkretnych wskazówek odnośnie tego, co, w jakiej ilości, o której porze i w jaki sposób powinniśmy spożywać, aby czerpać maksymalne korzyści z każdego posiłku.


Naszym celem nie jest jedynie nauka gotowania, ale także zapewnienie głębokiego zrozumienia zasad Ajurwedy. Bez wiedzy, praktyka staje się trudniejsza. Nasza kuchnia będzie opierała się na świeżych, sezonowych i lokalnych składnikach, z delikatnymi akcentami egzotyki.

Wyjedziesz z kompleksową wiedzą o Ajurwedzie, opanowanymi umiejętnościami kulinarnymi, pełnym arsenałem przepisów, inspiracji i niejednym zaskoczeniem! Poznasz tajniki smaków i ich wpływu na ciało i umysł oraz wiele innych fascynujących aspektów.

Przygotuj się na intensywny czas pełen odkryć i doświadczeń!

Plan warsztatu:

  • 1/3 czasu to wykłady – każdy z uczetników dostaje skrypt, wiele porad i przepisów
  • 2/3 to zajęcia praktyczne – Praktyczne zajęcia obejmujące gotowanie. 

    Zakres praktyki obejmuje:
    • Pieczenie chleba
    • Przygotowywanie słodyczy
    • Tworzenie past
    • Gotowanie obiadów i kolacji
    • Przygotowywanie przystawek
    • Gotowanie potraw na co dzień i na wyjątkowe okazje

Otrzymasz:

  • Teoretyczne podstawy gotowania według Ajurwedy: trzy bioenergie, pięć elementów, sześć smaków, dinacharia i rutacharia.
  • Praktyczne doświadczenie poprzez wspólne gotowanie, umożliwiające zaobserwowanie ajurwedyjskich metod gotowania, eksperymentowanie i zadawanie pytań.
  • Nowe podejście do zdrowego odżywiania, odpowiedzi na pytania związane z ajurwedą oraz całkowicie nowe spojrzenie na kwestię żywienia.

    *Kurs skierowany zarówno do osób, które już gotują, jak i dla tych, które chcą rozpocząć przygodę z kuchnią ajurwedyjską.

Kto prowadzi warsztat?

Monika Dąbrowska

Entuzjastka i propagatorka wiedzy ajurwedyjskiej. Trenerka, programów:  Oddech i Medytacja, Sri Sri Yoga, Medytacja Sahaj Samadhi, terapeutka ajurwedyjskiej terapii Marma. Wiedzę i umiejętności zdobywała na licznych kursach w Polsce, Niemczech, Indiach i USA.  Uczennica dr. Vasanta Lada, absolwentka min. wrocławskiego AWF kier. Techniki Relaksacyjne. Od ponad 22 lat podąża ścieżką Ajurwedy i wiedzy wedyjskiej.

zapisy

Informacje

Termin:

15-17 marca 2024

Miejsce:
Centrum Promocji Zdrowia,
Taraska 19A, 26-337 Aleksandrów, Taraska, Polska, 26-337

Opłata kursowa:

Cena podstawowa: 700,00 zł
Powtarzający: 600,00 zł

Zakwaterowanie:
  • miejsce w pokoju 2-osobowym dla mężczyzn: 395,00 zł 
  • miejsce w pokoju 2-osobowym dla kobiet: 395,00 zł 
  • miejsce w pokoju 3-osobowym dla mężczyzn: 335,00 zł 
  • miejsce w pokoju 3-osobowym dla kobiet: 335,00 zł 
  • miejsce w pokoju 4-osobowym dla kobiet: 255,00 zł